Crvena riža

Priprema crvene riže “prirodni statini”

Crvena riža se dobiva posebnom fermentacijom riže uz pomoć gljivice Monascus purpureus, konačan rezultat je proizvod intenzivne crvene boje i ugodnog mirisa. Upotreba crvene riže prvi je put dokumentirana za vrijeme vladavine kineske dinastije Tang jos 800. godine. Osim u medicinske svrhe, koristila se za pripremu rižinog vina, kao konzervans i kao bojilo za hranu. Detaljan opis proizvodnje zabilježen je u Kineskoj farmakopeji  cirkulacije krvi. I danas je crvena riža važan dio tradicionalne kineske medicine, ali i jedna od osnovnih namirnica u prehrani stanovnika Kine i Japana te se procjenjuje da u tim zemljama tipična konzumacija po stanovniku iznosi 14 do 55 g crvene riže dnevno.

Kolestorol pod kontrolom sa kompozicije crvene riže

Djelovanje ovog zanimljivog pripravka ne temelji se tek na narodnom vjerovanju. Naime, 70-tih godina proteklog stoljeća započela je era znanstvenih istraživanja na ljudima koje su ukazale da crvena riža uspješno smanjuje razinu ukupnog i LDL kolestorola ( za oko 20% ) te triglicerida u krvi. I danas znanstvena zajednica nudi brojne dokaze o povoljnom učinku pripravaka crvene riže na razinu kolestorola. Samo jedna od značajnih je studija objavljena 2010. godine u časopisu American Journal of Cardiology. U istraživanju je sudjelovalo 24 ispitanika s povišenim kolestorolom u krvi koji ne podnose lijekove za snižavanje kolestorola. Već nakon 4 tjedna uzimanje crvene riže kao dodatka prehrani kod ispitanika je zabilježeno značajno sniženje ukupnog ( za 15% ) i LDL kolestorola ( za 21% ). Slične rezultate nudi i studija objavljena 2013. godine u časopisu BMC Complementary and Alternative Medicine. U dvostrukoj slijepoj, placebo kontroliranoj randomiziranoj studiji sudjelovala su 52 bračna para s razinom ukupnog kolestorola većom od >200mg/dL. Ispitanici su dobivali ili ekstrakt crvene riže ili placebo. Nakon 8 tjedana primjećeno je značajno smanjenje LDL kolestorola za 22% i ukupnog kolestorola za 15% u skupini koja je uzimala crvenu rižu. Time je dokazana teza da crvena riža može sniziti razinu kolestorola u krvi gotovo jednako učinkovito kao i lijekovi statini što je od posebne važnosti osobama koji ne podnose statine.

Iako je pozitivan učinak na smanjenje kolestorola odavno poznat, tek je unatrag nekoliko godina razjašnjen mehanizam djelovanja. Crvena riža, naime, obiluje aktivnim tvarima – monakolinima koji se zapravo smatraju prirodnim statinima što znači da ih inhibiraju enzim odgovoran za sintezu kolestorola. Od svih monakolina, kojih ukupno ima 9, najaktivniji je monakolin K, inhibitor HMG – CoA reduktaze odgovornog za sintezu kolestorola u jetri. Po kemijskoj i farmakološkoj aktivnosti monakolin K nalikuje lovastinu. Lovastin je, inače, djelatna supstanca u lijekovima za liječenje povišene razine masnoće.

Zahvaljujući dobro dokumentiranim učincima odobrena je i znanstvena tvrdnja da: “monakolin K iz crvene riže doprinosi u održavanju normalne razine kolestorola u krvi”. Pritom se koristan učinak postiže dnevnim unosom 10 mg monakolina K iz ekstrakta fermentirane crvene riže.

Doziranje i sigurnost upotrebe

Za sada nije utvrđena standardizirana doza za crvenu rižu. Ipak, doze koje su korištene u kliničkim studijima na odraslima i koje se ispoljile pozitivne učinke variraju od 1.2 do 2.4 grama ( 5-10 mg monakolina K ) dnevno. Meta-analiza 13 studija objavljena 2014. godine u časopisu PLoS ONE otkriva da su pripravci crvene riže općenito dobro podnosi s eventualnim mogućim blagim nuspojavama kao što su blage blage glavobolje i probavne tegobe.

Ne bi ga smjele koristiti trudnice i dojile, a zbog izravnog utjecaja na jetru, ne preporučuje se osobama s bolestima jetre. Teorijski, crvena riža može povećati rizik od krvarenja kada se uzima s nekim lijekovima poput aspirina, antikoagulansa (varfarin) i nesteroidnih protuupalnih lijekova poput Ibuprofena, zbog čega se osobe koje uzimaju ove lijekove prije upotrebe crvene riže moraju savjetovati sa kvalificiranom osobom poput lječnika. Isto tako nije preporučeno uzimati crvenu rižu u kombinaciji sa grejp sokom, zbog mogućih interakcija, ali ne sa alkoholom i drugim lijekovima za regulaciju krvnog tlaka.

Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
Vitaminoteka

Literatura

  • Heber D, Yip I, Ashley JM, Elashoff DA, Elashoff RM, Go VL. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. Am J Clin Nutr. 1999 ;69(2):231-6.

  • Venero CV, Venero JV, Wortham DC, Thompson PD. Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins. Am J Cardiol. 2010 1;105(5):664-6.
  • Shamim S, Al Badarin FJ, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ, O’Keefe JH. Red yeast rice for dysipidemia. Mo Med. 2013;110(4):349-54.
  • Verhoeven V, Lopez Hartmann M, Remmen R, Wens J, Apers S, Van Royen P. Red yeast rice lowers cholesterol in physicians – a double blind, placebo controlled randomized trial. BMC Complement Altern Med. 2013 18;13:178.
  • Li Y, Jiang L, Jia Z, Xin W, Yang S, Yang Q, Wang L. A meta-analysis of red yeast rice: an effective and relatively safe alternative approach for dyslipidemia. PLoS One. 2014 ;9(6):e98611.