Artičoka

Artičoka je trajna, čičku slična biljka, koja vjerojatno potječe s područja Mediterana. Poznata je po velikim cvjetnim glavicama sa sočnim središnjim dijelom, cvjetištem, koje je gastronomski vrlo cijenjeno i omiljeno tipično mediteransko povrće. Cvjetište obavijaju mesnati ovojni listovi, a kompletna glavica stoji na uspravnoj, vunasto dlakavoj stabljici koja može narasti čak 2 metra u visinu. Osim cvjetišta koje se koristi u kulinarstvu, kod artičoke se iznimno cijene i listovi te njezin korijen.

Kada govorimo o sastavu lista artičoke, u prvom redu ističu se gorke tvari specifične za ovu vrstu. Glavni sastojci su cinaropikrin te aromatične karboksilne kiseline poput cinarina i flavonoidi zbog kojih je artičoka često korištena u sklopu tradicionalne medicine. Narodna medicina artičoku koristi za poticanje rada jetre odnosno za stvaranje i lučenje žuči nužne za probavu masti koju unosimo prehranom. Osim toga, pučka medicina kazuje kako pripravci iz artičoke mogu utjecati na razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Artičoka i kolesterol

Talijanski znanstvenici su 2013. godine objavili istraživanje u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition u kojem su se bavili proučavanjem utjecaja unosa ekstrakta lista artičoke na razinu kolesterola i drugih masnoća u krvi. U istraživanju su sudjelovala 92 pretila ispitanika s dijagozom blage hiperkolesterolemije koji su podijeljeni u 2 skupine. Jedna je skupina tijekom 8 tjedana unosila artičoku u obliku dodatka prehrani u dnevnoj količini od 250 mg, a druga skupina placebo. Rezultati su pokazali kako je kod ispitanika koji su unosili artičoku došlo do sniženja ukupnog kolesterola i LDL ili „lošeg“ kolesterola, dok je onaj „dobri“ HDL kolesterol porastao.

Na koji način ekstrakt lista artičoke djeluje na kolesterol nije sasvim poznato, međutim, istraživanje na laboratorijskim životinjama objavljeno u časopisu The Journal of Pharmacology And Experimental Therapeutics pokazalo je kako artičoka može smanjiti proizvodnju kolesterola u jetri.

Pomoć kod loše probave

S vremena na vrijeme povremeno smo svi podložni lošoj probavi. Dispepsija, kako stručno nazivamo tegobe vezane za gornji dio probavnog sustava, manifestira se osjećajem nelagode i boli u želucu, napuhnutosti, brzim zasićenjem hranom i osjećajem nagrizanja i pečenja. Tradicionalna medicina sugerira upotrebu artičoke zbog vjerovanja u njezinu sposobnost poticanja rada jetre. Moderna znanost pokušala je ispitati ima li unos ekstrakta lista artičoke smisla kod osoba koje pate od dispepsije te došla do pozitivnih otkrića. Naime, kod osoba koje su unosile 640 mg biljnog ekstrakta dnevno, zabilježeno je značajno poboljšanje neugodnih simptoma u usporedbi s ispitanicima koji su dobivali placebo. Smanjenjem bolnih simptoma kod ispitanika je došlo i do značajnog poboljšanja kvalitete života, što je u konačnici najvažnije.

Mirja Jošić, dipl.ing. nutricionist
Vitaminoteka

Literatura

  • Rondanelli M, Giacosa A, Opizzi A, Faliva MA, Sala P, Perna S, Riva A, Morazzoni P, Bombardelli E. Beneficial effects of artichoke leaf extract supplementation on increasing HDL-cholesterol in subjects with primary mild hypercholesterolaemia: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2013 Feb;64(1):7-15.
  • Gebhardt, R., Inhibition of Cholesterol Biosynthesis in Primary Cultured Rat Hepatocytes by Artichoke (Cynara scolymus L.) Extracts. JPET 1998 vol. 286(3): 1122-1128.
  • G. Holtmann, B. Adam, S. Haag, W. Collet, E. Grünewald, T. Windeck. Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial. Aliment Pharmacol & Ther 2003. 18 (11-12): 1099-1105.
  • Verhoeven V, Lopez Hartmann M, Remmen R, Wens J, Apers S, Van Royen P. Red yeast rice lowers cholesterol in physicians – a double blind, placebo controlled randomized trial. BMC Complement Altern Med. 2013 18;13:178.
  • Li Y, Jiang L, Jia Z, Xin W, Yang S, Yang Q, Wang L. A meta-analysis of red yeast rice: an effective and relatively safe alternative approach for dyslipidemia. PLoS One. 2014 ;9(6):e98611.